De Calandbrug is een stalen hefbrug over het Calandkanaal in de Rotterdam-Europoort. De doorvaartopening van de hefbrug is 50 meter hoog en 60 meter breed.
De Calandbrug werd officieel geopend op 6 juni 1969 door toenmalig staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Mike Keyzer. De brug telt 2x2 rijstroken, twee goederensporen, een voetpad en een fietspad. De goederensporen op de brug maken deel uit van de havenspoorlijn Rotterdam en de Betuweroute. De autoweg is onderdeel van de Rijksweg 15. Tot 2004 ging ook het doorgaande verkeer over de Calandbrug, in dat jaar werd namelijk de Thomassentunnel geopend voor het doorgaande verkeer.
Bij de bouw van de Calandbrug was het Calandkanaal nog niet aangelegd. De brug stond toen midden in de polder.
Achter de Calandbrug ligt de Brittanniehaven, waar jaarlijks 250 autoschepen aankomen. Deze schepen liggen hoog op het water. Om een brugpassage ook boven windkracht 5 mogelijk te maken is bij de Calandbrug langs de zuidkant van het kanaal een windscherm gebouwd van 1750 meter lang en 25 meter hoog, naar een ontwerp van gemeentearchitect Maarten Struijs met medewerking van landschapskunstenaar Frans de Wit. De bouw hiervan begon in 1983 en de oplevering was in 1985.[1]
Bij de Calandbrug heeft het scheepvaartverkeer voorrang op het weg- en spoorverkeer, omdat de bedrijven in de Brittanniehaven daar volgens afspraak zijn gevestigd "alsof zij aan open zee liggen". Voor het wegverkeer is vanwege de veel voorkomende files een tunnel gebouwd: de Burgemeester Thomassentunnel, die in 2004 geopend is.
Pilot
In de periode van 1 januari 2017 tot 1 april 2017 geldt er voor de Calandbrug een voormeldingstijd van 20 minuten. Dit houdt in dat er 20 minuten voor een opening van de Calandbrug een passagetijd moet worden doorgegeven aan de brugwachter Calandbrug (VHF 22).
Deze aanpassing in de bediening wordt door RWS, ProRail en Havenbedrijf Rotterdam ingesteld als pilot om te komen tot een betere afstemming tussen weg-, trein- en scheepvaartverkeer. De bevindingen worden in het kader van het project 'blauwe golf verbindend' verwerkt waarbij het wegverkeer via een app of een navigatiesysteem de brug kan mijden wanneer deze geopend wordt.
Van Calandbrug naar Theemswegtrace
In het Rotterdams havengebied wordt de Havenspoorlijn, het eerste deel van de Betuweroute, omgelegd. Het nieuwe trace, Theemswegtrace, wordt in 2021 gerealiseerd en vormt een oplossing voor de problematiek bij de Calandbrug bij Rozenburg.
Het Theemswegtrace is circa 4 km lang en loopt vanaf de Merseyweg, over een verhoogd spoorviaduct langs de Theemsweg en via de Neckarweg tot aan de Moezelweg. Het spoor passeert 2 boogbruggen (bij de Thomassentunnel en de Rozenburgsesluis) en sluit ter hoogte van de A15 weer aan op de bestaande spoorbaan.